ТИШИНАТА НА БЕЛИОТ ГРАД

500 ден

Убиецот, изборот на жртвите го правеше во парови: ставајќи им пчели во устата.

Тасио, брилијантен археолог беше обвинет од неговиот брат близнак Игнасио за низата ритуални убиства и осуден на дваесетгодишна затворска казна. Пред истекот на одлежаната казна ритуалните убиства повторно продолжуваа…

Тасио, брилијантен археолог беше обвинет од неговиот брат близнак Игнасио за низата ритуални убиства и осуден на дваесетгодишна затворска казна. Пред истекот на одлежаната казна ритуалните убиства повторно продолжуваа.

Убиецот изборот на жртвите го правеше во парови: ставајќи им пчели во устата,  тенденциозно покажувајќи ги труповите на жртвите на значајни историски локации во традиционалните региони.

Градот Виторија е место кое оставило белег во историјата и митологијата на баскиската земја и во умот на негативецот кој немаше среќа: „Зборовите да ги убие со оружје“. Тој секој ден се сопнуваше од луѓето кои ги мрази. Неговиот досег и интелигенција беа далеку поголеми од полицијата што некогаш можеше да ги замисли.

Единствена надеж за градот беше брилијантниот инспектор Унаи, познат како „Кракен“, кој се бореше против сопствените демони. Тој е повикан да истражува убиства, мошне слични на оние што ја потресоа Виторија пред дваесет години. Но, тогаш полицијата беше сигурна дека го открила убиецот кој сѐ уште е во затвор.

Дали ова значи дека тој бил невин или имал соучесник?

Може ли неговиот брат близнак Игнасио, кој го предаде Тасио на властите, всушност да е убиецот?

Реалноста и фикцијата беа близнаци: доброто и лошото – вистината и лагата.

 

Книгата е во издание на издавачка куќа КНИГОХОЛИЧАРИ.