ЛЕЧЕЊЕ НА ТРАУМА

АвторД-Р Колк

500 ден 250 ден

Книга од круцијално значење за психијатри и за сите оние кои се обидуваат да го разберат, спречат или лекуваат огромното страдање – предизвикано од траумата.

Книга од круцијално значење за психијатри и за сите оние кои се обидуваат да го разберат, спречат или лекуваат огромното страдање – предизвикано од траумата.

Траумата предизвикана од занемарување во детството, семејно или сексуално насилство и низа други трауматски настани, предизвикува хаос во нашите глави.

Врз база на четириесетгодишното научно истражување на самиот автор, кој е истакнат професор доктор по емоционална траума и претседател на многубројни научни студии по невронаука, тој ја користи модерната наука за да докаже како траумата влијае на мозокот, така и на телото и предизвикува вознемиреност, бес и слаба концентрација. Жртвите имаат проблеми со сеќавањето, довербата и формирање на врски… Авторот на ова дело нè води на едно патување кое е преполно со приказни за негови пациенти и нивните борби, интерпретирани низ текот на неговата кариера каде ја опишува најважната серија на откритија на менталното здравје – како психолошката траума го распарчува умот… Покрај тоа, доаѓаме и до нови сознанија дека траумата и покрај тоа што го распарчува умот, го разболува и телото. И учиме за нови пристапи на лекување кои им овозможуваат на луѓето со најтешки форми на траума повторно да ги спојат сите делови, за да го најдат својот пат за излез од морето на страдањето.

 

 

Книгата е во издание на издавачка куќа КНИГОХОЛИЧАРИ.

Категории:
Автори